Kako zaljubljenost utječe na zdravlje?

0

U nastavku se nalazi nekoliko znanstveno podržanih prednosti zaljubljenosti.

1. Duži život

Istraživanja pokazuju jasnu vezu između snažnih društvenih veza i dugovječnosti. Studija napravljena u American Journal of Epidemiology procijenila je veze na gotovo 5,000 odraslih osoba u dobi od 30 do 69 godina. Oni s jakim, sretnim brakovima živjeli su duže od neudanih muškaraca i žena. U istoj su studiji odrasli s lošim socijalnim vezama imali dvostruko veći rizik od smrti u usporedbi s drugima.

Prikladno je da je srce simbol ljubavi, s obzirom na sve zdravstvene dobrobiti koje ljubav ima na srce. Oženjeni parovi imaju upola manji rizik od smrti uzrokovane srčanom bolesti od onih koji nisu oženjeni ili su razvedeni.

2. Zdravo srce

Biti zaljubljen obično smanjuje našu reakciju na stres, što zauzvrat može sniziti krvni tlak. Studije pokazuju da snažna ljubav, brak i socijalne veze poboljšavaju krvni tla, dok ga izolacija i boravak u blizini stranaca povećava. Isto vrijedi i za otkucaje srca.

Ako i dođe do srčanog udara, biti u sretnom braku zapravo uvelike pomaže. U studiji iz 2015. godine, oženjeni su imali 14% manji rizik od umiranja u bolnici nakon srčanog udara. Također su imali i u prosjeku dva dana kraći boravak u bolnici.

3. Zdrava pluća

Nije samo srce ono koje ima koristi od ljubavi. Biti u braku može zaštititi od komplikacija i smrti od upale pluća. U usporedbi s nevjenčanim muškarcima i ženama, manje je vjerojatno da će oženjeni trebati podršku na respiratoru, kraće će boraviti u bolnici, rjeđe će završiti na odjelu intenzivne njege i 13 je posto manji rizik od smrti tijekom hospitalizacije uzrokovane upalom pluća.

4. Manje stresa

Osim dobrobiti za fizičko zdravlje, ljubav čini čuda i kod mentalnog zdravlja. Ljubav, brak i općenito blagostanje smanjuju stres, što jača imunološki sustav.

No, što se to točno događa u našem mozgu i tijelo kada smo zaljubljeni? Zahvaljujući endokrinim istraživanjima i modernim funkcionalnim MR-om mozga, sada imamo mogućnost zaviriti i iza kulisa. Ljubav uzrokuje promjene u mnogim hormonima, uključujući oksitocin, vazopresin, dopamin, serotonin, kortizol i testosteron. Evo nekih od stvari koje se pritom događaju u mozgu:

  • Hormoni oksitocin i vazopresin komuniciraju sa sustavom nagrađivanja dopaminom. To je isti sustav koji uzrokuje da se ljudi osjećaju dobro ili sretno kada im se dogode neki pozitivni događaji, poput porasta plaće ili zaljubljivanja.
  • Vazopresin pomaže u kontroli krvnog tlaka.
  • Kortizol, hormon stresa, kod zaljubljenosti u početku raste, ali u stabilnoj i dugotrajnoj vezi brzo opada. Niske razine kortizola održane u dugotrajnoj stabilnoj vezi doprinose mnogim zdravstvenim blagodatima.
Share.

About Author

Comments are closed.